Material
Aluminium
Det är ett trevligt material att arbeta i och det är en metall med mycket ringa vikt i jämförelse med andra metaller. Metallens ringa vikt möjliggör således bärandet av större smycken än vad andra metaller tillåter.
Vid bearbetning tätnar metallens egenskaper och blir allt hårdare och tåligare.
Aluminium är en av de vanligast förekommande metallerna i jordskorpan.
Vid utvinning och framställning krävs enorm energi och är därav ett icke försvarbart material ur ett miljöperspektiv.
Av Just Den anledningen driver jag ett vad jag liknar vid ett detektivarbete, för att få tag i hudvänliga och inspirerande restmaterial hos lokala industrier.
För mig är det oerhört betydelsefullt att komma åt materialet i ”gluggen” mellan spill hos industrin - innan det sänds vidare till återvinning och t.ex. genom nedsmältning, och än mer energi krävs.
Även om detta spaningsarbete ofta är både svår och tidskrävande så väger insatsen tungt i mitt fokus på hållbarhet. Det är dessutom mycket inspirerande på flera plan i företaget, bl.a. i designprocessen.
I och med att aluminium är en mjuk metall bör man tänka på handhavandet av smycket då det under vissa omständigheter ökar risken för att repor uppstår och smycket kan böjas vid hårdhänt hantering.
Aluminium kan enkelt rengöras med exempelvis en gnutta diskmedel på en fuktig trasa och torka torrt efter rengöring.
Järn
Ett grundämne som är vanligt förekommande runt oss såväl som inom oss.
Metallen är betydelsefull bl.a. ur ett historiskt perspektiv då järnet genom tiderna är den metall som varit viktigast för vår tekniska utveckling.
Enligt forskning skall människan ha kunnat bemästra konsten att framställa järn i ungefär 2500år och runt 500år efter starten av vår tideräkning kom kunnandet från Asien och mellan östern till Skandinavien.
Smycken av järn som bärs direkt mot huden får en med tiden allt djupare lyster, detta kommer av hudens egen sammansättning och förmåga att därigenom kunna bygga upp och mätta metallen.
Utsätts däremot järn för en fuktig miljö eller tvättas utan att torkas uppstår korrosion på ytan, ibland till fördel för smycket, ibland inte, beroende på funktion och betraktarens blick.
Om ett smycke i järn måste rengöras rekommenderas först och främst en minimal droppe klibb fri olja på en tandborste, gnugga och torka alltid sedan bort eventuella rester.
Det går även att rengöra på andra sätt, men se alltid till att alltid få bort rester av fukt, om korrosion inte är något som eftersträvas vill säga.
Rostfritt stål, kirurgiskt stål - metallen med många namn
Rostfritt stål finns i många olika sammansättningar, anpassade utifrån vad metallen skall brukas till. Därför finns det även många benämningar, rostfri/ syrafast/ kirurgiskt stål/ stainless steel/ 314L etc.
Av mycket goda anledningar används en av metallens alla varianter flitigt inom sjukvården. Det så kallade "kirurgiska stålet".
Materialet är nämligen mycket tåligt, slitstarkt, står emot korrosion samt att det inte "släpper ifrån sig" några allergener.
Av just samma anledningar har vi valt stift och krokar i alla våra örhängen samt andra ”hudnära” smyckeskomponenter alltid skall vara av kirurgiskt stål.
Metallen är tålig och går att rengöra utan problem, men tänk på att andra delar av smycket och sammanfogningar ofta är av annan metall och/eller material.